Chyliczki Lodowa Gruszka 2018
Lodowa Gruszka to zupełnie wyjątkowy likierowy napój alkoholowy produkowany w niewielu miejscach na świecie. Charakteryzuje się naturalnie intensywną słodyczą, koncentracją aromatów i smaków oraz brakiem musowania. Lodowa Gruszka jest odpowiednikiem Cydru Chyliczki Lodowego, z tą różnicą, iż jest ona wyprodukowana z gruszek, a nie jabłek. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego, a następnie wymrażanego soku gruszkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
Patten to dominująca odmiana. Lodowa Gruszka jest produkowana metodą bardzo powolnej fermentacji (od 12 do 18 miesięcy) wymrażanego soku gruszkowego. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem dojrzewający ok. 3 miesięcy. Lodowa Gruszka nie jest pasteryzowana.
Barwa bursztynowo-karmelowa. Nos to dojrzałe gruszki, rodzynki, cynamon, karmel oraz suszone daktyle. Usta treściwe, miodowa słodycz i dosyć niska kwasowość, długi finisz. Lodowa Gruszka może być podawana jako aperitif (doskonale smakuje podawana na kostkach lodu). Sprawdzi się najlepiej w towarzystwie deserów, pikantnych serów i pieczeni. Lodowa Gruszka nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat. Sugerowana temperatura serwowania: 5°C.
Nagrody:
375 ml Od 10% do 12% obj. alk