Cydr

Cydr


Czym jest cydr? Najprostsza definicja mówi, że jest to napój alkoholowy uzyskany ze sfermentowanego soku jabłkowego, zazwyczaj musujący za sprawą naturalnie powstającego dwutlenku węgla (te niższej jakości często są sztucznie gazowane). Najbardziej znane są cydry francuskie i angielskie ale tradycyjnie robiło się je także w Polsce wszędzie tam, gdzie rosły jabłka – często określany był mianem wina jabłkowego, jabłecznikiem lub jabcokiem. Nasza oferta to polskie cydry, które wyselekcjonowane zostały spośród najlepszych dostępnych na rynku.



Chyliczki Lodowa Gruszka 2018



Lodowa Gruszka to zupełnie wyjątkowy likierowy napój alkoholowy produkowany w niewielu miejscach na świecie. Charakteryzuje się naturalnie intensywną słodyczą, koncentracją aromatów i smaków oraz brakiem musowania. Lodowa Gruszka jest odpowiednikiem Cydru Chyliczki Lodowego, z tą różnicą, iż jest ona wyprodukowana z gruszek, a nie jabłek. Do produkcji użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego, a następnie wymrażanego soku gruszkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.

Patten to dominująca odmiana. Lodowa Gruszka jest produkowana metodą bardzo powolnej fermentacji (od 12 do 18 miesięcy) wymrażanego soku gruszkowego. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem dojrzewający ok. 3 miesięcy. Lodowa Gruszka nie jest pasteryzowana.

Barwa bursztynowo-karmelowa. Nos to dojrzałe gruszki, rodzynki, cynamon, karmel oraz suszone daktyle. Usta treściwe, miodowa słodycz i dosyć niska kwasowość, długi finisz. Lodowa Gruszka może być podawana jako aperitif (doskonale smakuje podawana na kostkach lodu). Sprawdzi się najlepiej w towarzystwie deserów, pikantnych serów i pieczeni. Lodowa Gruszka nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat. Sugerowana temperatura serwowania: 5°C.

Nagrody:

  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2018, Somerset, Anglia
  • Srebrny medal – Enoexpo 2018, Kraków, Polska
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia

 

375 ml Od 10% do 12% obj. alk

Chyliczki Antonówka



Antonówka jest cydrem jednoodmianowym, produkowanym według tradycyjnych metod, stosowanych również przy produkcji musujących win gronowych. Do produkcji użyto wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego, z jabłek odmiany Antonówka, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.

Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 3 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.

W barwie złoty kolor lekko przełamany pomarańczą. Nos bardzo rześki, ekspresja owocu, a także morele, brzoskwinia i nuty delikatnie korzenne. Usta wytrawne, z bardzo intensywną kwasowością. Antonówka może być podawana jako aperitif, dobrze komponuje się z daniami rybnymi i owocami morza. Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.

500 ml  6,2% obj. alk​.

Chyliczki Stary Sad



Stary Sad jest produkowany według tradycyjnych metod, stosowanych również przy produkcji musujących win gronowych. Do produkcji użyto wyłącznie świeżo tłoczonego soku jabłkowego, z wyselekcjonowanych jabłek, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.
 
Dominujące odmiany jabłek użyte do produkcji cydru to:  Bankroft, Cortland, Szara Reneta. Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 3 miesięcy) w niskiej temperaturze.  Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany. Barwa słomkowa z lekko złotą nutą. W nosie świeżo tłoczone jabłka przełamana nutą pieczonego jabłka. Usta esencjonalne, krągłe z lekką kwasowością.
 
 
Stary Sad może być podawany jako aperitif, dobrze komponuje się też z lekkimi daniami kuchni polskiej, w tym z pierogami, czy naleśnikami.
Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.
 
Nagrody - Brązowy medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia.
 

Chyliczki Lodowy 2017



Cydr Chyliczki Lodowy to nasz najbardziej utytułowany trunek, który charakteryzuje się naturalnie intensywną słodyczą, koncentracją aromatów i smaków, oraz brakiem musowania. Taki rodzaj cydrowy jest produkowany w niewielu miejscach na świecie, choć w Kanadzie i Anglii znany jest jako „Ice Cider”. Do produkcji Lodowego użyliśmy wyłącznie świeżo tłoczonego, a następnie wymrażanego soku jabłkowego, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.

Dominująca odmiana to Rubin. Cydr produkowany metodą bardzo powolnej fermentacji (od 12 do 18 miesięcy) wymrażanego soku jabłkowego. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem dojrzewający ok. 3 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany.

Cydr w barwie bursztynowej. W nosie pieczone jabłka, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy i nuty korzenne. W ustach treściwy, kwasowy i lekko oleisty.  Lodowy może być podawany jako aperitif (doskonale smakuje podawany na kostkach lodu), jak również w towarzystwie długo dojrzewających i pleśniowych serów, dobrze skomponuje się z wieloma deserami. Lodowy nadaje się do długoletniego przechowywania, nawet do kilkunastu lat. Sugerowana temperatura serwowania: 5°C.

Nagrody:
  • Złoty medal – Enoexpo 2015, Kraków, Polska
  • Srebrny medal – Enoexpo 2016, Kraków, Polska,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2017, Somerset, Anglia,
  • Brązowy – SISGA 2017, Gijon, Asturia, Hiszpania,
  • Złoty medal – Enoexpo 2017, Kraków, Polska,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2018, Somerset, Anglia,
  • Złoty medal – Enoexpo 2018, Kraków, Polska,
  • Srebrny medal – Royal Bath & West International Cider 2019, Somerset, Anglia,
  • Złoty medal – Enoexpo 2019, Kraków, Polska.

 

375ml Od 10% do 12% obj. alk.

Kwaśne Jabłko



Rzemieślniczy cydr wytwarzany z wyselekcjonowanych jabłek, dojrzewających na starych jabłoniach rozsianych w dolinie rzeki Pasłęki. Wytwarzany jest tylko raz w roku, zgodnie z rytmem natury. To ona decyduje, czy można już zacząć zbierać, tłoczyć, rozlewać i pić. W ten sposób powstaje cydr, którego idealna kwasowość, wytrawność i rześkość zachwyca nie tylko cydrowych koneserów. Cydr nagazowany jest naturalnie powstałym dwutlenkiem węgla w procesie refermentacji w butelce.

Chyliczki Eko Reneta 2018



Chyliczki Eko Reneta 2018 jest ekologicznym, wytrawnym i delikatnie musującym cydrem jednoodmianowym, produkowanym według tradycyjnych metod, stosowanych również przy produkcji musujących win gronowych. Do produkcji użyto wyłącznie soku wytłoczonego z certyfikowanych jabłek odmiany Szara Reneta, bez dodatku wody, substancji słodzących, czy dwutlenku węgla.

Cydr produkowany metodą powolnej fermentacji (ok. 4 miesięcy) w niskiej temperaturze. Po butelkowaniu i zamknięciu naturalnym korkiem refermentowany w butelce i dojrzewający ok. 6 miesięcy. Cydr nie jest pasteryzowany, ani filtrowany.

Barwa cydru to bursztynowe złoto. W nosie intensywnie owocowy, z nutami mirabelki, lekko korzenie i zioła. Usta esencjonalne, intensywnie jabłkowe, orzeźwiające, kwasowe, choć z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Eko Reneta dobrze komponuje się z pierogami, naleśnikami i lekkimi deserami. Sugerowana temperatura serwowania: 10° – 12°C.

750 ml 7,2% obj. alk​

 

Ignaców



Orzeźwiający półwytrawny, delikatnie musujący, lekki Cydr Ignaców powstał tradycyjnie jesienią ze świeżego soku z jabłek rosnących w grójeckich sadach. Dojrzewał zimą i wiosną jest naturalny i wyrazisty. Polecany również jako dodatek do potraw.

Cydr Mocny Jabcok



Naturalnie mętny i zagazowany własnym dwutlenkiem węgla jabłecznik powstały z ekologicznych jabłek rosnących w łąckich ogrodach. Orzeźwiający, kwaskowaty i wyrazisty smak to zasługa naturalnej fermentacji moszczu jabłkowego. Produkt nie zawiera konserwantów, cukru ani wody.

Login or Register


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/winnacja/domains/winnacja.pl/public_html/modules/mod_jdialog/mod_jdialog.php on line 18