Właściwszym określeniem byłoby orzechy włoskie w słodkiej zalewie. Sposób ich przyrządzenia jest recepturą przekazywaną od pokoleń. Produkt ten poprzez dużą koncentrację węglowodanów zachowywał energię na okres zimowy. Konfitura rozpowszechniła się na terenie byłych państw ZSRR. Stosuje się ją jako dodatek do herbaty oraz jako deser. Konfiturę z orzecha włoskiego (w Gruzji okresla się mianem orzecha greckiego) możemy spotkać także w Grecji i na Bałkanach. Orzech włoski zachowany jest w całości. Zanim wytworzy się twarda skorupa orzech jest zrywany i poddawany obróbce, dzięki czemu możemy spożywać go w całości w postaci konfitur.
Właściwszym określeniem byłoby owoce derenia w słodkiej zalewie. W regionie Kaukazu mianem konfitur określa się przetworzone owoce w słodkiej zalewie. Sposób ich przyrządzenia jest recepturą przekazywaną od pokoleń. Produkt ten poprzez dużą koncentrację węglowodanów zachowywał energię na okres zimowy. Konfitura rozpowszechniła się na terenie byłych państw ZSRR. Stosuje się ją jako dodatek do herbaty oraz jako deser.
Produkt uhonorowany znakiem "Product No1 in Georgia" Właściwszym określeniem byłoby pigwa w słodkiej zalewie. W regionie Kaukazu mianem konfitur określa się przetworzone owoce w słodkiej zalewie. Sposób ich przyrządzenia jest recepturą przekazywaną od pokoleń. Produkt ten poprzez dużą koncentrację węglowodanów zachowywał energię na okres zimowy. Konfitura rozpowszechniła się na terenie byłych państw ZSRR. Stosuje się ją jako dodatek do herbaty oraz jako deser.