Wina z Węgier

Wina z Węgier

Takler Szekszardi Bikaver



Winnica: Takler

Region: Szekszard

Szczepy: Kekfrankos, Merlot , Cabernet Sauvignon, Kadarka

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Klasyczna węgierska mieszanka szczepów - typowa dla regionu Szekszard: Kekfrankos Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Kadarka. Dojrzewane minimum 16 miesięcy w używanych dębowych beczkach. Głęboki rubinowy kolor, gładkie taniny, pełne ciała, bogate i krągłe w smaku. Doskonałe do picia zarówno teraz jak i do leżakowania przez następne kilka lat w domowej piwniczce.

Takler Cabernet Franc



Winnica: Takler

Region: Szekszard

Szczep: 100% Cabernet Franc

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Flagowe wino z winnicy Ferenca Taklera, Winiarza Roku 2004 na Węgrzech. Cabernet Franc to szczep, który na południu Węgier odnalazł swą drugą mekkę. Kompletne, pełne ciała wino o dojrzałych taninach i smaku leśnych owoców oraz długim, przyjemnym finiszem. Cabernet dojrzewający 12 miesięcy w dębowych barriques.Zalecane potrawy: stek wołowy, polędwica wołowa, gęś, paprykarz, wędzone sery.

Gere Syrah



Winnica: Gere Attila

Region: Vilany

Szczep: 100% Syrah

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Dojrzałe i wyraźne wino. Aromaty typowe dla szczepu: jeżyny, czekolada, papryka i pieprz. Intensywne nuty wiśniowe. Bardzo dobrze ułożone taniny. Wino preferowane do potraw z czerwonego pieczonego mięsa oraz wyrazistych serów.

Login or Register