Wina z Rumunii

Wina z Rumunii

Rumunia to kraj o długowiekowej tradycji winiarskiej.



Artisan Tamaioasa Romaneasca



Winnica: Sahateni

Region: Dealu Mare

Szczep: Tamaioasa Romaneasca

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Wino autorstwa Pani Aureli Visinescu, powstałe z autochtonicznego rumuśkiego szczepu. Przypomina nieco rieslinga m.in. przez nieustanną obecność nut ziołowych. Słodki zapach wypełniają aromaty melona, arbuza, dojrzałego jabłka. Smak charakterystyczny dla dobrego, wytrawnego wina: dobrze wkomponowana taninowość, ułożona struktura. Finisz jest zaskakująci długi.

 

Vinarte Riesling Sec



Winnica: Starmina

Region: Dealu Mare

Szczep: Riesling

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Białe wino wytrawne charakteryzujące się klarowną, jasnożółą barwą przez którą przebijają się zielonkawe refleksy. W zapachu wyczuwalne są egzotyczne aromaty owoców tropikalnych, z nutami kwiatów cytrusowych. W smaku jest pełne, o ułożonej strukturze, z dobrze zbalansowaną kwasowościa, świeże oraz rześkie.

 

Sole Chardonay Barrique



Winnica: Recas

Region: Banat

Szczep: 100% Chardonnay

Tyo: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Białe wino, dojrzewające w beczce przez 12 miesięcy. Orzeźwiającej kwasowości Chardonnay Barrique towarzyszy piękna żółtwa barwa z odcieniami zieleni. W zapachu przebijają się aromaty drzewne nadane przez beczkę, które świetnie współgrają z mocno cytrusową nutą. Wino jest wyraźne, mięsiste, w smaku wyczuwalny arbuz. Całość balansuje na granice młodości i dojrzałości. W jedne chwili wydaje się łatwe i przyjemne, by za chwilę dać się poznać jako trudne, ciężkie wino. Ten dualizm sprawia, iż pasuje ono na każdą okazję. 

 

Murfatlar Red



Winnica: Cramele Halewood

Region: Murfaltar

Szczepy: Cabernet Sauvignone, Merlot, Feteasca Negra

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Wino pochodzące znad rumuńskich wybrzeży Morza Czarnego. Owoce zbierane są ręcznie, dzięki czemu trunek powstaję tylko z tych starannie wyselekcjonowanych. Duża zawartość cukru, ciemna barwa i silny posmak i aromat leśnych jagód - to cechy charakterystyczne tego wina. Doskonale pasuje to lekkch sałatek, ale polecany jest także do pizzy.

Cotnari Feteasca Alba



Winnica: Cotnari

Region: Cotnari

Szczep: 100% Fereasca Alba

Typ: białe półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Wyborne, półsłodkie, wysokojakościowe wino. Wraz z wiekiem wino to zmienia kolor od żółtego z zielonymi refleksami do złotożółtego. Zapach kojarzy się z aromatem jabłek i kwitnących winnic. Elegancki i szlachetny smak jest rezultatem doskonałego zrównoważenia zawartości cukru, kwasowości i alkoholu. Wyczuwalne są tony dojrzałych winogron i miodu. Wino to leżakowało w dębowych beczkach minimum 2 lata. Nadaje się doskonale do dalszego przechowywania w butelkach. Serwować dobrze schłodzone do temperatury ok. 10 stop. C, zwłaszcza do gorących starterów, deserów, owoców, a także samodzielnie.

 

Novac



Winnica: Prince Stirbey

Region: Dragasani

Szczep: 100% Novac

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Przodkowie tej odmiany to Negru Vartos z południowej Rumunii i Saperavi z Gruzji. Novac wiąże ze sobą dwa najstarsze regiony uprawy wina w Europie. Oryginalnie odmiana Novac po raz pierwszy ujrzała światło dzienne w Dragasani. Szczep jest niezwykle wymagający w uprawie  i wymaga wyrafinowanego przetwarzania w piwnicy. Dzięki temu uzyskiwane jest wino, które odbiega od win tworzonych z  odmian głównego nurtu: nie daje mocno skoncentrowaneego wina, ale doskonale dopracowanego, niezwykle głębokiego, eleganckiego i złożonego. Dojrzewa przez co najmniej rok w używanych dębowycvh beczkach o pojemności 300 - 400 litrów, utrzymując w ten sposób strukturę tanin w tle i pozwala uzyskać wielowarstwowe aromaty winogron, które  uwodząco rozwijają się na podniebieniu. Dzięki zawartej kwasowości wino ma wieloletni potencjał dojrzewania. W przypadku starszych roczników zalecana dekantacja.

Tămâioasă Românească Dulce



Winnica: Prince Stirbey

Region: Dragasani

Szczep: 100% Tămâioasă Românească

Typ: białe słodkie

Objętość: 0,75 L

Ta odmiana świadczy o różnorodności upraw winorośli w rgionie Dragasani w ponad dwutysięcznej tradycji uprawy wina. To członek rodziny Muscat, winogron pochodzenia Blisko Wschodniego, prawdopodobnie przywiezionej do Dragasani przez pierwszych osadników greckich i rzymskich. W chłodnej gliniastej glebie regionu, ta odmiana rozwija wyraźne aromaty przypraw i szczególnie intensywny kwiatowy bukiet z zachowaniem orzeźwiającej kwasowości. Późne zbiory i fermentacja podsuszonych owoców sprawia, że bukiet jest jeszcze bardziej intensywny a zawartość cukru resztkowego winogron podkreśla akcenty dojrzałych owoców na podniebieniu. Wino  polecane jako aperitif, do sałatek lub do pikantnej kuchni azjatyckiej.

Fetească Regala



Winnica: Prince Stirbey

Region: Dragasani

Szczep: 100% Feteasca Regala

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Ta odmiana winorośli pochodzi od szczepów Fetească Neagra i Fetească Alba, jest również spokrewniona  z aromatycznym szczepem grasa.Charakter wina jest nietypowy: na podniebieniu wyczuwalne delikatne garbniki pochodzące ze skórek winogron w koncentracji rzadkiej jak na białe wino.Nadaje to winu - wraz z eleganckim i złożonym bukietem - gęstą strukturę. Wino jest znakomitym towarzyszem dla dań rybnych i owoców morza ale też drobiu i jagnięciny z grilla.

 

 

 

Negru de Dragasani



Winnica: Prince Stirbey

Region: Dragasani

Szczep: 100% Negru de Dragasani

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 ml

Pochodzi z krzyżówki szczepów Negru Vartos i Babeasca Neagra. Po co najmniej roku dojrzewania w dębowych beczkach, wino ukazuje bogate aromaty w nosie i aksamitną elegancję na podniebieniu: zachęcające, uwodzicielskie, nie męczące. Struktura tanin wzmacnia charakter tej odmiany, ale go nie przesłania. Wino jest doskonałym towarzyszem młodych, świeżych serów lub pieczonej wołowiny lub innych sycących dań mięsnych, jest też równie dobre z makaronem i risotto.

Login or Register