Wina z Gruzji

Wina z Gruzji

Proxenos Pirosmani Red



Winnica: Proxenos

Region: Kachetia

Szczepy: Saperavi 100%

Typ: czerwone półwytawne

Objętość: 0,75 L

Alazani Valley to półsłodkie czerwone wino, o regionalnej nazwie pochodzenia. Wytwarzane z endemicznego gruzińskiego szczepu winorośli Saperavi. Do produkcji wina używa się tylko najbardziej dojrzałych owoców, a metody przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wino ma ciemno-rubinową barwę z fioletowym refleksem. Dominują w nim nuty jeżyn i czarnej porzeczki. Pirosmani to młode, pełne wino z intensywnym, pikantnym i harmonijnym smakiem słodkich owoców. Idealne w towarzystwie serów i szynki.

Proxenos Pirosmani White



Winnica: Proxenos

Region: Kachetia

Szczepy: Rkatsiteli i Mtsvane

Typ: białe półwytrawne

Objętość: 0,75 L

Pirosmani to półwytrawne białe wino, o regionalnej nazwie pochodzenia. Wytwarzane z endemicznych gruzińskich szczepów winorośli Rkatsiteli i Mtsvane. Do produkcji wina używa się tylko najbardziej dojrzałych owoców, a metody przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wino ma jasno-bursztynowy kolor, dominują w nim nuty suszonych owoców i skórki pomarańczy, głęboki, bogaty w taniny i dojrzały smak. Idealnie komponuje się z pieczonym drobiem i kuchnią azjatycką.

Proxenos Alazani Valley White



Winnica: Proxenos

Region: Kachetia

Szczepy: Rkatsiteli i Mtsvane

Typ: białe półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Alazani Valley to półsłodkie białe wino, o regionalnej nazwie pochodzenia. Wytwarzane z endemicznych gruzińskich szczepów winorośli Rkatsiteli i Mtsvane. Do produkcji wina używa się tylko najbardziej dojrzałych owoców, a metody przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wino ma jasno-słomkowy kolor, dominują w nim nuty melona i pigwy, ma łagodny, harmonijny, słodki smak z wyczuwalną miękką kwasowością. Idealnie komponuje się z deserami.

Proxenos Alazani Valley Red



Winnica: Proxenos

Region: Kachetia

Szczepy: Saperavi 100%

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Alazani Valley to półsłodkie czerwone wino, o regionalnej nazwie pochodzenia. Wytwarzane z endemicznego gruzińskiego szczepu winorośli Saperavi. Do produkcji wina używa się tylko najbardziej dojrzałych owoców, a metody przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wino ma ciemnoczerwoną barwę z fioletowym refleksem. Dominują w nim nuty jeżyn i wiśni, ma pełny, wyważony i słodki smak. Idealne w towarzystwie dojrzałych serów i czekoladowych deserów.

Rkatsiteli Kvevri Koncho & Co.



Winnica: Koncho & Co.

Region: Kachetia

Szczep: Rkatisteli 100%

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Białe wytrawne wino wytwarzane tradycyjną metodą w zakopanych w ziemi glinianych amforach - Qvevri z endemicznej, prastarej odmiany winogron Rkatsiteli. Winorośle uprawiane są w dolinie Alazani, w regionie Kachetii. Wyjątkowa, przepiękna barwa złotej słomy. W bukiecie nuty dojrzałych jasnych owoców i orzechów włoskich. Wino pełne, dojrzałe i bardzo charakterne.  Optymalna temperatura podawania: 10-12°C. Szczególnie polecane do miękkich, kremowych serów, dań z drobiu i ryb.

Kakhuri Koncho & Co.



Winnica: Koncho & Co.

Region: Kachetia

Szczep: Rkatsiteli 100%

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Białe wytrawne wino wytwarzane z odmiany winogron Rkatsiteli, uprawianych w regionie Kachetii. Wino o bursztynowej barwie ze złotymi refleksami. W bukiecie wyraźne nuty dojrzałych i suszonych owoców, skórki z pomarańczy, miodu i orzechów. Wino długo macerowane na skórkach winogron, pełne, dojrzałe z dobrą kwasowością.  Optymalna temperatura podawania: 10-12°C. Świetnie sprawdzi się w akompaniamencie ryb, owoców morza i drobiu.

Khvanchkara Kakheti Co.



Winnica: Kakheti Co.

Region: Racza

Szczep: Aleksandrouli i Mujuretuli

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Czerwone półsłodkie wino wytwarzane z prastarych odmian winogron Aleksandrouli i Mujuretuli, uprawianych w regionie Raczy. Barwa ciemnego granatu z fioletowymi refleksami. W nosie aromaty owoców leśnych, przypraw korzennych i prażonych migdałów. Wino krągłe, pełne z eleganckim i długim finiszem.  Optymalna temperatura podawania: 14-16°C. Doskonale pasuje do deserów, lodów i sorbetów.

Pirosmani Kakheti Co.



Winnica: Kakheti Co.

Region: Kachetia

Szczep: 100% Rkatsiteli

Typ: białe półwytrawne

Objętość: 0,75 L

Białe półwytrawne wino wytwarzane z odmiany winogron Rkatsiteli, uprawianych w regionie Kachetii. Wino o jasnym słomkowym kolorze z zielonymi refleksami. Bukiet owocowy z wyraźną nutą kwiatu akacji. Wino świeże i bardzo delikatne w smaku.  Optymalna temperatura podawania: 10-12°C. Świetnie sprawdzi się jako aperitif jak i do ryb, drobiu i młodych serów.

Kisi Kakheti Co.



Winnica: Kakheti Co.

Region: Kachetia

Szczep: 100% Kisi

Typ: białe półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Białe półsłodkie wino wytwarzane z odmiany winogron Kisi, uprawianych w regionie Kachetii. Wino o ciepłym, słomkowym kolorze i delikatnym smaku. Pełny kwiatowo-owocowy bukiet z miodowymi nutami w tle. Zharmonizowany smak z dobrą kwasowością.  Optymalna temperatura podawania: 12-14°C. Szczególnie polecane do deserów, lodów i sorbetów.

Pirosmani Kakheti Co.



Winnica: Kakheti Co.

Region: Kachetia

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone półwytrawne

Objętość: 0,75 L

Czerwone półwytrawne wino wytwarzane z odmiany winogron Saperavi, uprawianych w dolinie Alazani, w regionie Kachetii. Wino o granatowym kolorze i o zharmonizowanym świeżym smaku. Aromaty porzeczek, jagód i wiśni z delikatnymi niunasami śliwek i dymu. Dobrze zbalansowane, krągłe z silnie wyczuwalnymi taninami.  Optymalna temperatura podawania: 16-18°C. Szczególnie polecane do wieprzowiny, gęsiny i pieczonej kaczki oraz do miękkich serów.

Saperavi Kakheti Co.



Winnica: Kakheti Co.

Region: Kachetia

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Czerwone wytrawne wino wytwarzane z odmiany winogron Saperavi, uprawianych w regionie Kachetii. Wino o barwie dojrzałego granatu. Charakterystyczne dla szczepu Saperavi nuty wiśni i jeżyn oraz z kawowymi nutami w tle. W smaku dobrze zbudowane z wyważoną kwasowością i mocnymi taninami. Optymalna temperatura podawania: 16-18°C. Szczególnie polecane do smażonych i pieczonych mięs, błękitnych serów i pasztetów z dziczyzny.

Akhasheni Kakheti Co.



Winnica:Kakheti Co.

Region: Kachetia

Szczepy: 100% Saperavi

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

 

Czerwone półsłodkie wino wytwarzane z odmiany winogron Saperavi, uprawianych w apelacji Akhasheni, w regionie Kachetii. Wino bardzo soczyste, owocowe z delikatną kwasowością i przyjemną słodyczą. Barwa dojrzałego granatu. W smaku krągłe, aksamitne, dobrze zbalansowane z wyczuwalnymi ciepłymi taninami. Wyraźne aromaty owoców wiśni i jeżyny, konfitury z czerwonych owoców oraz nuty korzenne. Optymalna temperatura podawania: 16-18°C. Szczególnie polecane do deserów na bazie czekolady.

Alazanis Valley White Kakheti Co.



Winnica: Kakheti & Co.

Region: Kachetia

Szczep: 100% Rkatsiteli

Typ: białe półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Białe, półsłodkie wino wytwarzane z odmiany winogron Rkatsiteli uprawianych w dolinie Alazani, w regionie Kachetii. Wino o stonowanym, słomkowym kolorze. Doskonale lekkie z aromatem świeżych kwiatów i cytrusów. Posiada charakterystyczny delikatny, świeży i dobrze zharmonizowany smak i aromat.  Optymalna temperatura podawania: 12-14°C. Szczególnie polecane do pieczonych warzyw korzeniowych, owoców i delikatnych deserów.

Mtsvane Kakheti Co.



Winnica: Kakheti Co.

Region: Kachetia

Szczep: 100% Mtsvane

Typ: białe półwytrawne

Objętość: 0,75 L

Białe półwytrawne wino wytwarzane z odmiany winogron Mtsvane, uprawianych w regionie Kachetii. Wino o stonowanej jasnej barwie ze złotymi refleksami. W bukiecie wyraźne nuty dojrzałych owoców, skórki z cytryny, miodu i akacji. Wino pełne, dojrzałe i bardzo eleganckie.  Optymalna temperatura podawania: 10-12°C. Doskonale uzupełni smak pieczonej ryby, drobiu, wytrawnych deserów oraz dojrzewających i pleśniowych serów.

Alazani white



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczep: 100% Rkatsiteli

Typ: białe półsłodkie

Objętość: 0,75 L

To półsłodkie białe wino jest produkowane z jednej z najbardziej znanych odmian winorośli Gruzji - Rkatsiteli. Nadaje mu ona średnią budowę oraz cytrusowo - śliwkowy aromat. Smakowi towarzyszy kompletna i żywa kwasowość czyniąc go bardzo miłym i przyjemnym. Znakomite jako aperitif lub do deserów.

Kakhuri



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczepy: 85% Rkatsiteli, 10% Kisi, 5% Khikvi

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

To białe wytrawne wino produkowane zgodnie z tradycyjnymi Gruzińskimi metodami wyrobu wina. Jest rarytasem dla tych, którzy doceniają mocny, taniczny smak. Do jego produkcji użyto trzech doskonałych gatunków białych winogron - Rkatsiteli, Khikhvi, Kisi uprawianych w regionie Kvareli w Kachetii. Wino ma bogaty ciemno słomkowy kolor. Daje się w nim wyczuć obecność lekkich akcentów orzechowych. Smak jest harmonijny i aksamitny. Aromat owocowy poprzedza smak miodu. Znakomite do ryb, owoców morza oraz potraw z drobiu

Mtsvane



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczep: 100% Mtsvane Kakhuri

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Mtsvane jest winem białym wytrawnym produkowanym z wyjątkowych winogron Mtsvane Kakhuri z mikro-strefy Kvareli w Kachetii. Posiada delikatny, lekki aromat i harmonijny smak, zdominowany przez cytrusy i owoce tropikalne. Ma jasno słomkową barwę z zielonkawym odcieniem. Znakomite do białego mięsa owoców morza , sałatek.

Khikhvi



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczep: 100% Khikhvi

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Khikhvi - białe wytrawne wino, wyprodukowane z unikalnego gruzińskiego gatunku winogron khikhvi. Analogicznie, jak w przypadku innego gatunku białych winogron kisi, obszar rozpowszechnienia tego gatunku w Gruzji jest niewielki. Wino posiada jasnozłocistą barwę. W bardzo eleganckim bukiecie organicznie przeplatają się nutki egzotycznych owoców i świeżej gruszy. Smak świeży, zbalansowany z długim i przyjemnym posmakiem.

Kisi



Winnica: Kvareli

Region : Kakheti

Szczep: 100% Kisi

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Kisi jest wyjątkowym białym wytrawnym winem rocznikowym. Winogrona na jego produkcję uprawiane są na ograniczonych obszarach regionu Kvareli w Kachetii. Aromat jest lekki i delikatny, z nutą cytrusowo owocową, smak świeży, zbalansowany,harmonijny z długim i przyjemnym posmakiem..Wino barwy jasno słomkowej ze złotym odcieniem. Podawać do ryb, drobiu lub jako aperitif.

Tsindali



Winnica: Tsinsndali

Region: Kakheti

Szczepy: 85% Rkatsiteli, 15% Mtsvane

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Jast to słynne białe wytrawne wino z gwarantowaną kontrolą nazwy miejsca pochodzenia Tsinandali produkowane jest z ręcznie wybranych winogron gatunku Mtsvane i Rkatsiteli zebranych w mikro-strefie Tsinandali w Kachetii. Ma cudownie owocowy aromat, zaskakująco miękki, delikatny smak i jasno słomkowy kolor. Znakomite do ryb, drobiu, sałat i miękich serów.

Saperavi



Winnica: Kvareli 

Region: Kakhetia

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Saperavi jest uważane za najlepszą z wielu odmian winorośli typowych dla gruzińskiego winiarstwa. Wino charakteryzuje się bardzo wyraźnymi tonami kwiatowymi i owocowymi. Ma bogatą barwę ciemnego granatu, harmonijny smak z przyjemną cierpkością i posmakiem. Doskonale pasuje do pieczonych lub grillowanych mięs białych i czerwonych oraz serów.

Kvareli



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczyp: 90% Saperavi, 10% Budeshuri

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Kvareli jest winem czerwonym wytrawnym z kontrolowaną nazwą miejsca pochodzenia produkowanym z odmian Saperavi i Budeshuri uprawianych w mikro-strefie Kvareli. Ma ciemno-granatową barwę, harmonijny, aksamitny smak i rześki aromat owoców leśnych. Swietnie pasuje do czerwonego mięsa, dziczyzny, mięs pieczonych i twardych serów.

 

Pirosmani



Winnica: Kvareli

Region: Kindzmarauli

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Pirosmani jest czerwonym półsłodkim winem produkowanym z winogron Saperavi uprawianych w mikro-strefie Kindzmarauli. Ma rubinowo- granatową barwę i harmonijnie aksamitny smak . Głębokie akcenty słodkiej wiśni, czarnej porzeczki są obecne w tym gatunku wina. Znakomite do pieczonych mięs z grilla,jako aperitif i do deserów.

Saperavi (Barrel Select)



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Czerwone wytrawne wino, wyprodukowane z winogron Saperavi, uprawianych w strefie mikroklimatycznej Kvareli. Saperavi – znakomity gruziński gatunek, późnego okresu zbiorów, który otrzymał nazwę (Saperavi – oznacza farbiarza) dzięki występowaniu w jego jagodach substancji barwiących. To wspaniałe wino charakteryzuje intensywny ciemno rubinowy kolor, pełność i świeżość przy właściwym dla gatunku aromacie. A dzięki dwuletniemu dojrzewaniu w dębowych beczkach, wino uzyskuje niezwykle silny bukiet, w którym są najbardziej wyczuwalne nuty śliwy. Wino długo zachowuje swoją jakość (50 lat i dłużej), a dla prawdziwych koneserów wina jest najbardziej interesujące w wieku od 4 do 30 lat. Podawać do dań z grilla, wołowiny, dziczyzny oraz dojrzałych serów.

 

Mukuzani



Winnica: Mukuzani

Region: Kachetia

Szczepy: 100% Saperavi

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Mukuzani jest czerwonym wytrawnym winem z gwarantowaną kontrolą nazwy miejsca pochodzenia produkowanym z winogron Saperavi uprawianych w mikro-strefie Mukuzani. To wino jest wyjątkowe w swoim harmonijnym, miękkim, aksamitnym smaku, ekscytującym aromacie czarnej porzeczki i jeżyny oraz intensywnym kolorze ciemnego rubinu. Poddane 12-miesięcznemu dojrzewaniu w dębowych beczkach. Doskonałe do mięs duszonych, dzikiego ptactwa oraz pikantnych potraw.

Kindzmarauli Original



Winnica: Kindzmarauli

Region: Kakheti

Szczepy: 100% Saperavi

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

 

Wino posiada ciemno rubinową barwę z doskonałą przejrzystością i żywym blaskiem. W aromacie wina są obecne wyraźne nuty, właściwe dla gatunku. Przeplatają się one harmonijnie z odcieniami owocowymi i lekkimi tytoniowymi. Wspaniała równowaga naturalnej zawartości cukru, cierpkości i kwasowości tworzy niepowtarzalny aksamitny i zharmonizowany smak. Wino pozostawia wrażenie lekkości. Przyciąga swoją miękkością, pozostawiając długi przyjemny posmak. Podawać do sarniny,dzikiego ptactwa, tortów a także jako aperitif.

Kindzmarauli Kakheti Co.



Winnica:Kakheti Co.

Region: Kindzmarauli

Szczepy: Saperavi

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

 

Czerwone, półsłodkie wino z apelacji Kindzmarauli. Delikatne i szlachetne, jedno z najlepiej znanych gruzińskich win. Ręczny zbiór winogron odbywa się późną jesienią. Wino o barwie dojrzałego granatu z czerwonymi refleksami. Charakteryzuje się przyjemnym, eleganckim aromatem dojrzałych wiśni, czerwonych jagód, korzennych przypraw i gorzkiej czekolady. Zachowana idealna równowaga pomiędzy słodyczą i kwasowością. Pozostawia długi, aksamitny finisz. Wino o pięknej i delikatnej budowie, a jednocześnie pełne wyrazu. Optymalna temperatura podawania: 16-18°C. Szczególnie polecane do deserów, pieczonej baraniny i innych mięs oraz ciężkich dojrzewających serów.

Alazanis Valley Red Kakheti Co.



Winnica: Kakheti Co.

Region: Kachetia

Szczep: Saperavi 100%

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Czerwone półsłodkie wino wytwarzane z odmiany winogron Saperavi, uprawianych w dolinie Alazani, w regionie Kachetii. Wino o ciemnym, granatowym kolorze i wyrafinowanym smaku. Charakterystyczne dla szczepu Saperavi nuty wiśni i owoców leśnych. Wino ma bardzo dobrze zbudowaną strukturę, jest delikatne i pełne.  Optymalna temperatura podawania: 16-18°C. Szczególnie polecane jako aperitif oraz do deserów, lodów i sorbetów.

Proxenos Tsinandali



Winnica: Proxenos

Region: Kachetia

Szczepy: Rkatsiteli i Mtsvane

Typ: białe wytawne

Objętość: 0,75 L

Tsinandali to wytrawne białe wino, o kontrolowanej nazwie pochodzenia. Wytwarzane z endemicznych gruzińskich szczepów winorośli - Rkatsiteli i Mtsvane. Do produkcji wina używa się tylko specjalnie wyselekcjonowanych owoców z najlepszych parceli. Wino o słomkowej barwie, w nosie tropikalne owoce, banan, cytrusy i akcenty palonego drewna dębowego w tle. Do wszelkiego rodzaju tostów, owoców morza oraz drobiu.

Telavuri White medium dry



Winnica: Marani

Region: Kakheti

Szczep: 100% Rkatsiteli

Typ: białe półwytrawne

Objętość: 0,75 L

Wino o zapachu jabłkowogruszkowym, melonu i bananów. W ustach gruszkowe, trochę kwiatowe, gładkie, z odrobiną cukru resztkowego, która wygładza wino. Winogrona są zbierane ręcznie gdy osiągną pełnię dojrzałości. Po delikatnym oddzieleniu od szypułek jagody są tłoczone w prasie pneumatycznej. Fermentacja przebiega w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze (16-18°C). W celu zachowania w winie naturalnej świeżości i zawartości cukru, proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez schłodzenie.

Login or Register


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/winnacja/domains/winnacja.pl/public_html/modules/mod_jdialog/mod_jdialog.php on line 18