Wina z Gruzji

Wina z Gruzji

Pirosmani Besini red



Winnica: Besini

Region: Kakheti

Szczepy: Saperavi, Cabernet Sauvignone, Merlot

Typ: czerwone półwytrawne

Objętość: 0,75 L

To półwytrawne wino jest mieszanką rodzimego, gruzińskiego szczepu Saperavi oraz popularnych na całym świecie Cabernet Sauvignone i Merlot. W intensywnej, czerwonej barwie widoczne są rubinowe przebłyski.W zapachu wyraźny aromat owoców leśnych. Smak spokojny i zrównoważony, wypełniony jest leśnymi jagodami i truskawkami. Nad tym wszystkim panuje zbalansowana taninowość. Doskonale pasuje do dań mięsnych z grilla i potraw z makaronu.

Besini Kindzmarauli



Winnica: Besini

Region: Kakheti

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Czerwone wino zrobione w 100% z autochtonicznego szczepu Saperavi. Jak podają źródła Kindzmarauli było ulubionym winem Józefa Stalina. Posiada ciemny, głęboki, wiśniowy kolor z odcieniami granatu. Barwę nadaje intensywnie czerwony miąższ owoców. W aromacie wyczuwalny jest zapach dojrzałych wiśni oraz jagód. Półsłodki smak zawdzięcza ciepłemu klimatowi doliny Alazani, króry sprzyja wytwadzaniu takiego typu wina. Taniny są niezwykle delikatne co nadaje winu łagodny smak i sprawia, że jest bardziej zrównoważone, a zarazem pikantne i finezyjne. Charakteryzuje się długim, karmelowym finiszem. Pasuje do pikantnych, ale także i słodkich dań, dojrzałych serów, oraz jako aperitif

Alazani Valley Red



Winnica: Besini

Region: Kakheti

Szczepy: Saperavi, Cabernet Sauvignone, Merlot

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Czerwone półsłodkie wino. Nazwa pochodzi od rzeki w dolinie Alazani w regionie Kakheti. W związku z cieplejszym klimatem, winogrona osiągają tutaj więcej słodyczy niż w innych regionach Gruzji. Wino posiada ciemno wiśniowy , wręcz purpurowy kolor z fioletowymi odcieniami. W zapachy przebija się przyjemny aromat owoców leśnych oraz wiśni. Smak to nuty dżemu i konfitury z jagód oraz suszonych owoców. Alzani Valley to doskonałe zbalansowanie kwasowości ze słodyczą. Pasuje do ciast i pikantnych dań kuchni azjatyckiej. Można go także podawać jako aperitif.

Besini Saperavi



Winnica: Besini

Region: Kakheti

Szczepy: 100% Saperavi

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Ekstraktywne czerwone wino z charakterystycznym wiśniowym aromatem, harmonijnym smakiem, przyjemnie ściągającymi taninami i dobrze zbalansowanej kwasowości. Nazwa wina pochodzi od szczepu, który jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych odmiana w regionie Kakheti.

Alazani Valley white Besini



Winnica: Besini

Region: Kakheti

Szczep: Rkatseli i Mtsvane

Typ: białe półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Białe , półsłodkie wino z odmian Mtsvane i Rkatsiteli z doliny Alazanie, dopływu Kury w Kakheti. Wino o słomkowej barwie, delikatnym , owocowym , aromacie pigwy i melona, wyczuwalny bukiet karmelu i suszonych fig. Świeże, harmonijne. Świetne pasuje jako aperitif, a także do deserów oraz sałatek owocowych i warzywnych.

Pirosmani Besini white



Winnica: Besini

Region: Kakheti

Szczepy: Rkatsiteli, Kakhuri Mtsvane, Kisi

Typ: białe półwytrawne

Objętość: 0,75 L

Białe, półwytrawne wino z gruzińskich szczepów Rkatsiteli, Kakhuri Mtsvane i Kisi. Kolor jasny, słomkowy z delikatnymi odcieniami zieleni. W zapachu intensywny aromat białych kwiatów i świeżych owoców, na pierwszy plan wybijaj się zapach melona oraz pigwy. W ustach lekki i orzeźwiający smak owoców cytrusowych i pigwy. Pasuje jako aperitif oraz do ryb i sałatek.

Tsinandali (Besini)



Winnica: Besini

Region: Kakheti

Szczepy: Rkatsiteli, Kakhuri Mtsvane

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Jest to białe, wytrawne wino będące połączeniem dwóch gruzińskich szczepów: Rkatsiteli i Mtsvane. Posiada kolor słomkowy z widocznymi odcieniami zieleni. W zapachu przebija się aromat zielonych jabłek, a także białych kwiatów i cytrusów. Smak jest silnie mineralny, a jednocześnie łagodny i harmonijny. Końcówka pozostawia posmak żółtych śliwek. Idealny do drobiu, ryb z grilla, sałatek oraz serów.

Alazani white



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczep: 100% Rkatsiteli

Typ: białe półsłodkie

Objętość: 0,75 L

To półsłodkie białe wino jest produkowane z jednej z najbardziej znanych odmian winorośli Gruzji - Rkatsiteli. Nadaje mu ona średnią budowę oraz cytrusowo - śliwkowy aromat. Smakowi towarzyszy kompletna i żywa kwasowość czyniąc go bardzo miłym i przyjemnym. Znakomite jako aperitif lub do deserów.

Kakhuri



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczepy: 85% Rkatsiteli, 10% Kisi, 5% Khikvi

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

To białe wytrawne wino produkowane zgodnie z tradycyjnymi Gruzińskimi metodami wyrobu wina. Jest rarytasem dla tych, którzy doceniają mocny, taniczny smak. Do jego produkcji użyto trzech doskonałych gatunków białych winogron - Rkatsiteli, Khikhvi, Kisi uprawianych w regionie Kvareli w Kachetii. Wino ma bogaty ciemno słomkowy kolor. Daje się w nim wyczuć obecność lekkich akcentów orzechowych. Smak jest harmonijny i aksamitny. Aromat owocowy poprzedza smak miodu. Znakomite do ryb, owoców morza oraz potraw z drobiu

Mtsvane



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczep: 100% Mtsvane Kakhuri

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Mtsvane jest winem białym wytrawnym produkowanym z wyjątkowych winogron Mtsvane Kakhuri z mikro-strefy Kvareli w Kachetii. Posiada delikatny, lekki aromat i harmonijny smak, zdominowany przez cytrusy i owoce tropikalne. Ma jasno słomkową barwę z zielonkawym odcieniem. Znakomite do białego mięsa owoców morza , sałatek.

Khikhvi



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczep: 100% Khikhvi

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Khikhvi - białe wytrawne wino, wyprodukowane z unikalnego gruzińskiego gatunku winogron khikhvi. Analogicznie, jak w przypadku innego gatunku białych winogron kisi, obszar rozpowszechnienia tego gatunku w Gruzji jest niewielki. Wino posiada jasnozłocistą barwę. W bardzo eleganckim bukiecie organicznie przeplatają się nutki egzotycznych owoców i świeżej gruszy. Smak świeży, zbalansowany z długim i przyjemnym posmakiem.

Kisi



Winnica: Kvareli

Region : Kakheti

Szczep: 100% Kisi

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Kisi jest wyjątkowym białym wytrawnym winem rocznikowym. Winogrona na jego produkcję uprawiane są na ograniczonych obszarach regionu Kvareli w Kachetii. Aromat jest lekki i delikatny, z nutą cytrusowo owocową, smak świeży, zbalansowany,harmonijny z długim i przyjemnym posmakiem..Wino barwy jasno słomkowej ze złotym odcieniem. Podawać do ryb, drobiu lub jako aperitif.

Tsindali



Winnica: Tsinsndali

Region: Kakheti

Szczepy: 85% Rkatsiteli, 15% Mtsvane

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Jast to słynne białe wytrawne wino z gwarantowaną kontrolą nazwy miejsca pochodzenia Tsinandali produkowane jest z ręcznie wybranych winogron gatunku Mtsvane i Rkatsiteli zebranych w mikro-strefie Tsinandali w Kachetii. Ma cudownie owocowy aromat, zaskakująco miękki, delikatny smak i jasno słomkowy kolor. Znakomite do ryb, drobiu, sałat i miękich serów.

Kakhetian Royal white



Winnica: Kvereli

Region:Kakheti

Szczepy: Rkatsieteli, Mtsvane,Kakhuri, Khikhvi, Kisi

Typ: białe wytrawne

Objętość: 0,75 L

Kakhetian Royal – to prezent dla tych, którzy cenią w winie sprężyste i muskularne taniny. Wino wyprodukowano z wykorzystaniem starych kachetyjskich tradycji produkcji winiarskiej. Niezwykle interesujący  zespół pięciu wspaniałych gatunków gruzińskich białych winogron  uprawianych w Rejonie Kwarelskim Kachetii. Wino o nasyconej ciemno słomkowej barwie. W aromacie wyczuwalne lekkie orzechowe nuty. Smak zharmonizowany, aksamitny z przyjemną cierpkością. Atakują nadzwyczajnie mocne aromaty owoców w środku i kończą się przyjemnymi odcieniami miodowymi. Wrażenie po spożyciu jest następujące: szybciej chce się powtórzyć osiągnięty efekt.

Muscat



Winnica: Kindzmarauli

Region: Kakheti

Szczep: 100% Muscat

Typ: różowe półwytrawne

Objętość: 0,75 L

To różowe półwytrawne wino jest produkowane z winogron Muscat, uprawianych w winnicach Kindzmarauli Marani.Wino jest bogate w aromaty moreli i owoców tropikalnych bananów oraz ananasów. Miękki i aksamitny smak pozostawia mocne wrażenie. Doskonałe do pieczonych mięs, wędzonych mięs, serów.

 

Saperavi



Winnica: Kvareli 

Region: Kakhetia

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Saperavi jest uważane za najlepszą z wielu odmian winorośli typowych dla gruzińskiego winiarstwa. Wino charakteryzuje się bardzo wyraźnymi tonami kwiatowymi i owocowymi. Ma bogatą barwę ciemnego granatu, harmonijny smak z przyjemną cierpkością i posmakiem. Doskonale pasuje do pieczonych lub grillowanych mięs białych i czerwonych oraz serów.

Kvareli



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczyp: 90% Saperavi, 10% Budeshuri

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Kvareli jest winem czerwonym wytrawnym z kontrolowaną nazwą miejsca pochodzenia produkowanym z odmian Saperavi i Budeshuri uprawianych w mikro-strefie Kvareli. Ma ciemno-granatową barwę, harmonijny, aksamitny smak i rześki aromat owoców leśnych. Swietnie pasuje do czerwonego mięsa, dziczyzny, mięs pieczonych i twardych serów.

 

Pirosmani



Winnica: Kvareli

Region: Kindzmarauli

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Pirosmani jest czerwonym półsłodkim winem produkowanym z winogron Saperavi uprawianych w mikro-strefie Kindzmarauli. Ma rubinowo- granatową barwę i harmonijnie aksamitny smak . Głębokie akcenty słodkiej wiśni, czarnej porzeczki są obecne w tym gatunku wina. Znakomite do pieczonych mięs z grilla,jako aperitif i do deserów.

Saperavi (Barrel Select)



Winnica: Kvareli

Region: Kakheti

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Czerwone wytrawne wino, wyprodukowane z winogron Saperavi, uprawianych w strefie mikroklimatycznej Kvareli. Saperavi – znakomity gruziński gatunek, późnego okresu zbiorów, który otrzymał nazwę (Saperavi – oznacza farbiarza) dzięki występowaniu w jego jagodach substancji barwiących. To wspaniałe wino charakteryzuje intensywny ciemno rubinowy kolor, pełność i świeżość przy właściwym dla gatunku aromacie. A dzięki dwuletniemu dojrzewaniu w dębowych beczkach, wino uzyskuje niezwykle silny bukiet, w którym są najbardziej wyczuwalne nuty śliwy. Wino długo zachowuje swoją jakość (50 lat i dłużej), a dla prawdziwych koneserów wina jest najbardziej interesujące w wieku od 4 do 30 lat. Podawać do dań z grilla, wołowiny, dziczyzny oraz dojrzałych serów.

 

Mukuzani



Winnica: Mukuzani

Region: Kachetia

Szczepy: 100% Saperavi

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Mukuzani jest czerwonym wytrawnym winem z gwarantowaną kontrolą nazwy miejsca pochodzenia produkowanym z winogron Saperavi uprawianych w mikro-strefie Mukuzani. To wino jest wyjątkowe w swoim harmonijnym, miękkim, aksamitnym smaku, ekscytującym aromacie czarnej porzeczki i jeżyny oraz intensywnym kolorze ciemnego rubinu. Poddane 12-miesięcznemu dojrzewaniu w dębowych beczkach. Doskonałe do mięs duszonych, dzikiego ptactwa oraz pikantnych potraw.

Kakhetian Royal Red



Winnica: Kvereli

Region: Kakheti

Szczepy: 90% Saperavi, 10% Budeshuri

Typ: czerwone wytrawne

Objętość: 0,75 L

Czerwone wytrawne wino gronowe, które jest podarunkiem dla tych, którzy znają doskonale marki win gruzińskich. Wyprodukowane na bazie dwóch unikalnych gatunków winogron – Saperavi i Budeshuri, uprawianych w Rejonie Kwarelskim- Kahetii. Wino posiada nasyconą ciemno rubinową barwę z niebieskim odblaskiem. Niezwykle bogaty aromat, w którym zostały harmonijnie wplecione nutki wanilii, czarnej śliwki i utlenionych czerwonych jagód, co nie pozostaje obojętnym dla prawdziwych koneserów wina. W smaku wyraźne, pełne, aksamitne. W nim harmonijnie występują odcienie czarnej porzeczki z przyjemną goryczką pieprzu i tonami „pijanej” wiśni. Wino wyraźne i bogate, zawierające w sobie gorący gruziński temperament.  Podawać do czerwonego mięsa, dziczyzny , mięs pieczonych oraz serów.

Kindzmarauli Original



Winnica: Kindzmarauli

Region: Kakheti

Szczepy: 100% Saperavi

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

 

Wino posiada ciemno rubinową barwę z doskonałą przejrzystością i żywym blaskiem. W aromacie wina są obecne wyraźne nuty, właściwe dla gatunku. Przeplatają się one harmonijnie z odcieniami owocowymi i lekkimi tytoniowymi. Wspaniała równowaga naturalnej zawartości cukru, cierpkości i kwasowości tworzy niepowtarzalny aksamitny i zharmonizowany smak. Wino pozostawia wrażenie lekkości. Przyciąga swoją miękkością, pozostawiając długi przyjemny posmak. Podawać do sarniny,dzikiego ptactwa, tortów a także jako aperitif.

Kakheti & Co. Alazanis Valley



Winnica: Kakheti & Co.

Region: Kindzmarauli

Szczep: 100% Saperavi

Typ: czerwone półsłodkie

Objętość: 0,75 L

Czerwone, półsłodkie wino wytwarzane z odmiany winogron Saperavi uprawianych w dolinie Alazani, region Kakheti.Wino o rubinowej barwie z fioletowym odcieniem i eleganckim aromacie dojrzałych jeżyn.W smaku harmonijne i zrównoważone.Łagodne wino, na każdy dzień.Smakowo taniny, słodycz i alkohol są idealnie zbalansowane. Optymalna temperatura podawania: 16-18°C. Szczególnie polecane jako aperitif, świetnie pasuje do deserów a także do dań mięsnych.

Login or Register