Delikatesy z Gruzji

Delikatesy z Gruzji

Tkemali czerwone



Sos ze śliwek mirabelek idealnie nadaje sie do pieczonych mięs, kurczaka oraz do pieczonych ziemniaków. sos ten jest bardzo popularny na Kaukazie i w byłych państwach ZSRR 

Orzechy włoskie w słodkiej zalewie



Właściwszym określeniem byłoby orzechy włoskie w słodkiej zalewie.  Sposób ich przyrządzenia jest recepturą przekazywaną od pokoleń. Produkt ten poprzez dużą koncentrację węglowodanów zachowywał energię na okres zimowy. Konfitura rozpowszechniła się na terenie byłych państw ZSRR. Stosuje się ją jako dodatek do herbaty oraz jako deser. Konfiturę z orzecha włoskiego (w Gruzji okresla się mianem orzecha greckiego) możemy spotkać także w Grecji i na Bałkanach. Orzech włoski zachowany jest w całości. Zanim wytworzy się twarda skorupa orzech jest zrywany i poddawany obróbce, dzięki czemu możemy spożywać go w całości w postaci konfitur.

Konfitura z derenia



Właściwszym określeniem byłoby owoce derenia w słodkiej zalewie. W regionie Kaukazu mianem konfitur określa się przetworzone owoce w słodkiej zalewie. Sposób ich przyrządzenia jest recepturą przekazywaną od pokoleń. Produkt ten poprzez dużą koncentrację węglowodanów zachowywał energię na okres zimowy. Konfitura rozpowszechniła się na terenie byłych państw ZSRR. Stosuje się ją jako dodatek do herbaty oraz jako deser.

Konfitura z pigwy



Produkt uhonorowany znakiem "Product No1 in Georgia" Właściwszym określeniem byłoby pigwa w słodkiej zalewie. W regionie Kaukazu mianem konfitur określa się przetworzone owoce w słodkiej zalewie. Sposób ich przyrządzenia jest recepturą przekazywaną od pokoleń. Produkt ten poprzez dużą koncentrację węglowodanów zachowywał energię na okres zimowy. Konfitura rozpowszechniła się na terenie byłych państw ZSRR. Stosuje się ją jako dodatek do herbaty oraz jako deser.

Oryginalna Adżika czerwona



Ostry gruziński sos niezawierający polepszaczy smaku czy sztucznych barwników. Może być stosowany do mięs, potraw rybnych, jako marynata oraz dodatek do zup. Aromat i smak zawdzięcza ostrej papryce oraz licznym przyprawom takim jak: czosnek, kozieradka niebieska czy kolendra.

Oryginalna Adżika zielona



W 100% naturalny produkt. Powstaje z zielonej papryki i papryki chili oraz dodatków przypraw takich jak utshosuneli i kolendra. Doskonała jako marynata do mięs. W Abchazji (region w Gruzji) spożywanie adżiki uznaje się za sekret długowieczności mieszkańców.

Sos śliwkowy Tkemali zielony



Sos przygotowywany jest z zielonych śliwek, mirabelek i czereśni. Wyśmienity do mięs, pieczonych ziemniaków oraz past.

Sos śliwkowy Tkemali żółty



Gruziński sos powstały z świeżych żółtych śliwek mirabelek z dodatkiem licznych przypraw. Słodko - kwaśny smak sprawia, iż jest świetny zarówno do dań mięsnych jak i sałatek.

Sos śliwkowy Tkemali czerwony



Aromatyczny sos ze śliwek mirabelek, produkowany według receptury z zachodniej Gruzji. Dodatek przypraw takich jak kolendra, kozieradka czy pieprz czerwony nadaje mu wspaniały smak i aromat. Świetny do wieprzowiny, jagnięciny oraz kurczaka, pasuje także jako dodatek do sałatek.

Dżem z owoców fig



Dżem przygotowany według starej gruzińskiej receptury. Bogaty w witaminę C oraz beta karoteny. Słodki, idealny do ciast i wypieków.

Dżem z owoców granatu



Całkowicie naturalny dżem z owoców granatu, pozbawiony sztuczny barwników, dodatków smakowych czy konserwantów. Owoc granatu jest bogaty w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, a zwłaszcza w polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze. 

Sok z owoców granatu + acai



Sok powstały ze świeżo wyciśniętych owoców granatu i acai. Jagoda acai to tropikalny owoc rosnący na palmach w lasach amazońskich. Nadaje sokowi egzotyczny aromatu.

Sok z owoców granatu



100% sok z owoców granatu, będący jednym z najbogatszych naturalnych źródeł antyoksydantów. Uzyskiwany metodą zimnego wyciskania. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani dodatków smakowych. Nie jest dosładzany - zawiera jedynie naturalny cukier owocowy.

Login or Register