Delikatesy z Bułgarii

Delikatesy z Bułgarii

Bułgaria to nie tylko świetne wina, ale także doskonałe przetwory oraz sosy.



Pigwa z orzechami włoskimi



Jest to świetny dodatek do herbat, a także chleba oraz ciast. Konfitura ma wyraźny smak owoców pigwy. Pływające w niej kawałki orzechów włoskich świetnie balansują jej słodki syrop.

Eliksir sosnowy



Historia eliksiru sosnowego wywodzi się z wysokich części Gór Bułgarskich - RODOPY. Powstaje on z młodych pędów sosny i szyszek zbieranych od lutego do kwietnia. Jest niezwykle bogaty w olejki eteryczne sosny. Ma liczne właściwości zdrowotne, a także wyśmienity, bardzo orzeźwiający smak. Można go stosować jako dodatek do lekko schłodzonej herbaty, naleśników, pieczywa. Zalecane jest też aby łyżeczkę eliksiru rozpuszczać pod językiem.

Gjuvecz z bakłażanem



Gjuvecz jest to ogólna nazwa bułgarskich potraw przygotowywanych w glinianym naczyniu (o takiej samej nazwie) , które umożliwia długie duszenie potraw. Najbliższym mu polskim odpowiednikiem jest gulasz, jednak w gjuveczu mięso i warzywa przygotowywane są oddzielnie, a dopiero na sam koniec są umieszczane we wspólnym naczyniu. Grillowane bakłażany dodają gjuveczowi niepowtarzalnego smaku.

Lutenica lux



Lutenica (lub też ljutenica) to świetna i bardzo pikantna pasta bałkańska z opiekaną papryką i bakłażanami grillowanymi. Doskonale nadaje się zarówno do potraw przygotowywanych na zimno jak i na ciepło. Jest ona bardzo popularna nie tylko w Bułgarii, ale także w Macedonii oraz Serbii.

Czuszka - ostra pasta



Czuszka to klasyk kuchni bułgarskiej świetnie pasująca do serów białych, jako smarowidło do wszelkiego rodzaju pieczywa, zaprawa do zup, pasta sos do mięs opiekanych czy też smażonych. Powstaje z pomidorów, cebuli, oliwek, a przede wszystkim z ostrej papryki - czuszki - drobnoowocowej odmiany papryki, która oprócz niezwykle ostrego smaku, posiada szereg korzystnych właściwości, m.in. przeciwzapalne oraz poprawiające krążenie. Swoje cechy zawdzięcza m.in. dużej zawartości kapsaicyny.

Login or Register