Bułgaria to nie tylko świetne wina, ale także doskonałe przetwory oraz sosy.
Historia eliksiru sosnowego wywodzi się z wysokich części Gór Bułgarskich - RODOPY. Powstaje on z młodych pędów sosny i szyszek zbieranych od lutego do kwietnia. Jest niezwykle bogaty w olejki eteryczne sosny. Ma liczne właściwości zdrowotne, a także wyśmienity, bardzo orzeźwiający smak. Można go stosować jako dodatek do lekko schłodzonej herbaty, naleśników, pieczywa. Zalecane jest też aby łyżeczkę eliksiru rozpuszczać pod językiem.
Gjuvecz jest to ogólna nazwa bułgarskich potraw przygotowywanych w glinianym naczyniu (o takiej samej nazwie) , które umożliwia długie duszenie potraw. Najbliższym mu polskim odpowiednikiem jest gulasz, jednak w gjuveczu mięso i warzywa przygotowywane są oddzielnie, a dopiero na sam koniec są umieszczane we wspólnym naczyniu. Grillowane bakłażany dodają gjuveczowi niepowtarzalnego smaku.
Czuszka to klasyk kuchni bułgarskiej świetnie pasująca do serów białych, jako smarowidło do wszelkiego rodzaju pieczywa, zaprawa do zup, pasta sos do mięs opiekanych czy też smażonych. Powstaje z pomidorów, cebuli, oliwek, a przede wszystkim z ostrej papryki - czuszki - drobnoowocowej odmiany papryki, która oprócz niezwykle ostrego smaku, posiada szereg korzystnych właściwości, m.in. przeciwzapalne oraz poprawiające krążenie. Swoje cechy zawdzięcza m.in. dużej zawartości kapsaicyny.