Cydr

Cydr


Czym jest cydr? Najprostsza definicja mówi, że jest to napój alkoholowy uzyskany ze sfermentowanego soku jabłkowego, zazwyczaj musujący za sprawą naturalnie powstającego dwutlenku węgla (te niższej jakości często są sztucznie gazowane). Najbardziej znane są cydry francuskie i angielskie ale tradycyjnie robiło się je także w Polsce wszędzie tam, gdzie rosły jabłka – często określany był mianem wina jabłkowego, jabłecznikiem lub jabcokiem. Nasza oferta to polskie cydry, które wyselekcjonowane zostały spośród najlepszych dostępnych na rynku.



Chyliczki Kronselka



Kronselka jest musującym napojem alkoholowym wyprodukowanym według tradycyjnych receptur ze świeżych mazowieckich jabłek. Jest orzeźwiający i bogaty w naturalne antyoksydanty, nie zawiera sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów. Dzięki powolnej fermentacji w niskiej temperaturze zachowuje naturalny jabłkowy aromat i smak. Nie jest pasteryzowany ani filtrowany, dlatego na dnie butelki może pojawić się delikatny osad. Najlepiej smakuje schłodzony w temp. 10° – 12° C. Cydr Chyliczki produkowany jest podobnie jak tradycyjne musujące wina gronowe. Sok jabłkowy tłoczony jest jesienią ze świeżo zbieranych dojrzałych jabłek starej francuskiej odmiany Kronselka. Fermentacja soku trwa ok. 2 miesięcy, następnie cydr jest butelkowany, butelki zamykane są naturalnym korkiem ze stalowym koszyczkiem i zachodzi w nich wtórna fermentacja powodująca lekkie musowanie cydru. Po 8 miesiącach cydr jest dojrzały, jego pełne walory smakowe utrzymują się co najmniej 4-5 lat. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu.

Cydr z Wielkopolski Nowość



Cydr z Wielkopolski (od Państwa Rembowskich) powstał ze starych odmian jabłek według dziewiętnastowiecznej receptury. Jabłka zostały wytłoczone na tradycyjnej prasie przekładkowej. Cydr nie jest filtrowany, stąd osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. Jak przystało na produkt tradycyjny nie zawiera związków siarki, a bąbelki wynikają z naturalnej fermentacji.

Chodorowa



Cydr powstały w 100% ze świeżego soku jabłkowego. Dojrzewał w kadzi 9 miesięcy. Dzięki starannie wyselekcjonowanym jabłkom dojrzewającym w pełnym słońcu w sadzie Winnicy Chodorowa, cydr ma wyjątkowy smak i aromat. Delikatne, naturalnie powstałe w butelce bąbelki i jasnożółta barwa cydru pozwala w pełni zasmakować polskiego lata i aromatów owoców kilkudziesięcio-letnich jabłoni.

Cydr Tradycyjny



Znakomity cydr z Trzebnicy. Głęboka, złota barwa. Bąbelki maleńkie, unoszą się po sznurku, jak przystało na methode naturelle. Aromat mocno wytrawny, poważny. Podobnie na podniebieniu - gorzka czekolada, figi, potem niewielka kwasowość do końca sąsiaduje z jabłkową goryczką. 

Chyliczki Stary Sad



Cydr Chyliczki jest pół-musującym napojem alkoholowym wyprodukowanym według tradycyjnych receptur ze świeżych mazowieckich jabłek. Dzięki powolnej fermentacji zachowuje naturalny jabłkowy aromat i smak. Nie jest pasteryzowany ani filtrowany, dlatego na dnie butelki może pojawić się delikatny osad.

Chyliczki Premium



Świeży aromat cierpkich jabłek, nieco pestek, odrobina grzybów. Potężna piana, ławica drobniutkich bąbelków utrzyma się długo, więc wysokie kieliszki pożądane. Smak potwierdza zapach. Szorstko na języku, początek lekko kwasowy, szybko ustępuje szampańskiej wytrawności. Długi finisz z przewagą gorzkich jabłek.

Kwaśne Jabłko



Rzemieślniczy cydr wytwarzany z wyselekcjonowanych jabłek, dojrzewających na starych jabłoniach rozsianych w dolinie rzeki Pasłęki. Wytwarzany jest tylko raz w roku, zgodnie z rytmem natury. To ona decyduje, czy można już zacząć zbierać, tłoczyć, rozlewać i pić. W ten sposób powstaje cydr, którego idealna kwasowość, wytrawność i rześkość zachwyca nie tylko cydrowych koneserów. Cydr nagazowany jest naturalnie powstałym dwutlenkiem węgla w procesie refermentacji w butelce.

Chyliczki



Cydr Chyliczki jest półmusującym napojem alkoholowym wyprodukowanym według tradycyjnych receptur ze świeżych mazowieckich jabłek. Dzięki powolnej fermentacji zachowuje naturalny jabłkowy aromat i smak. Nie jest pasteryzowany ani filtrowany, dlatego na dnie butelki może pojawić się delikatny osad. Najlepiej smakuje schłodzony w temp. 10 – 12 stopni C. Cydr Chyliczki dobrze komponuje się z większością dań polskiej kuchni. Cydry wytrawne będą dobrze towarzyszyć potrawom mięsnym i tłustym, cydry półwytrawne będą pasować do drobiu i warzyw, jak również do dań słodkich i deserów.

Ignaców



Orzeźwiający półwytrawny, delikatnie musujący, lekki Cydr Ignaców powstał tradycyjnie jesienią ze świeżego soku z jabłek rosnących w grójeckich sadach. Dojrzewał zimą i wiosną jest naturalny i wyrazisty. Polecany również jako dodatek do potraw.

Cydr Mocny Jabcok



Naturalnie mętny i zagazowany własnym dwutlenkiem węgla jabłecznik powstały z ekologicznych jabłek rosnących w łąckich ogrodach. Orzeźwiający, kwaskowaty i wyrazisty smak to zasługa naturalnej fermentacji moszczu jabłkowego. Produkt nie zawiera konserwantów, cukru ani wody.

Login or Register