Alkohole z Gruzji

Alkohole z Gruzji



Sarajishvili 5*



Producent: JSC Sarajishvili
Wiek: 5 lata
Zawartość alkoholu: 40%
Pojemność: 0,7 L
Wino gronowe, przeznaczone do produkcji brandy uzyskiwane jest nie później później niż do 1 kwietnia roku następującego po zbiorach. Po tym okresie materiał winny poddawany jest destylacji w alembikach Charente. Proces destylacji jest tylko początkiem długiej drogi, jaką musi przebyć brandy Sarajishvili do uzyskania pełnej wyrazistości, mocy i niepowtarzalnego charakteru. Świeżo wydestylowana brandy jest rozlewana do 250 – 400 litrowych becze knastępnie dojrzewa 5 lat w beczkach dębowych. Sporo tu korzenności, pikanterii i nuty lakierowej. Są także suszone morele, figi, skórka pomarańczy oraz nuty propolisu. W ustach wyrazista. W finiszu ujawnia się waniliowa beczkowość, orzechy laskowe, sucha trawa, polne kwiaty.

Sarajishvilii VSOP



Producent: JSC Sarajishvili
Wiek: 8-10 lat
Zawartość alkoholu: 40%
Pojemność: 0,7 L
Brandy dojrzewa 8-10 lat w dębowych beczkach. Kolor nasycony, klasycznie herbaciano-bursztynowy. Aromaty gładkie, czyste i wyważone. Dominuje nuta korzenna, jest także miód wrzosowy, czarna herbata, piernikowe podbicie. W ustach lekka korzenność (cynamonu) i rejestry przypominające kolonialny skład z korzeniami.

Login or Register